ယေန႔ေခတ္ လူၾကီးလူငယ္မ်ားႏွင့္ ကေလးသူငယ္အမ်ားစုသည္ သၾကားအသံုးၿပဳေသာ
အခ်ိဳဓာတ္ပါ၀င္သည့္ အစားအစာ မ်ားကို ခံုမင္ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးေလ့ ရိွၾကသည္။ သၾကားအသံုးမၿပဳေသာ
မုန္႔မ်ိဳးစံုမွာ ယေန႔ေခတ္တြင္ နည္းပါးလွ သည္။ သၾကားကိုအလြန္အကြ်ံစားသံုးၿခင္းၿဖင့္
က်န္းမာေရးအတြက္ မလုိလားအပ္ေသာ ဆုိက်ိဳးမ်ားကို ၿဖစ္ေစႏိုင္သည္။
သၾကားကို အလြန္အကြ်ံစားသံုးပါက အ၀လြန္ေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳေရာဂါႏွင့္
ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ စသည္တုိ႔ကို ၿဖစ္ပြားေစႏိုင္ၿပီး သြားဖံုးနာၿခင္း၊ သြားကိုက္ၿခင္း၊
သြားပိုးစားၿခင္းမ်ားကိုလည္း ၿဖစ္ေစသည္။ အဆုိပါေရာဂါမ်ား ခံစားေနရ သူမ်ားအား ဆရာ၀န္မ်ားက
အဆီႏွင့္ အခ်ိဳဓာတ္ပါေသာ အစားအစာမ်ား ေလ်ာ့စားရန္ ညႊန္ၾကားေလ့ ရိွေသာ္လည္း လုိက္နာေဆာင္ရြက္ၾကသူမ်ား
ရိွသလုိ အမႈမဲ့အမွတ္မဲ့ စားသံုးၾကသူမ်ားလည္း ရိွသည္။
ထုိ႔အတူ သၾကားကိုစနစ္တက်အသံုးၿပဳၿခင္းႏွင့္ စနစ္တက်သံုးပါက
က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေလ်ာ္ရံုသာမက မိမိ ပတ္၀န္းက်င္၌ ရိွေသာ အရာ၀တၳဳမ်ားကိုပါ အသံုး၀င္ေစသည္။
သၾကားမပါေသာ မုန္႔ၾကြပ္၊ သၾကားမထည့္ေသာ မုန္႔ အမ်ိဳးမ်ိဳးကို သၾကားႏွစ္ဇြန္းထည့္ၿပီး
ထုပ္ပိုးသိမ္းဆည္းထားပါက အနံ႔အသက္ကင္းေစၿပီး ၾကာရွည္ခံေစသည္။
ထုိ႔အၿပင္ ဆီမ်ားေပက်ံေနေသာ
အုိးခြက္ပန္းကန္မ်ားကို ေဆးေၾကာသုတ္သင္ထားေသာ္လည္း ဆီမ်ားက်န္ရိွေနေသး သည္ကို လူတုိင္း
သတိမထားမိၾကေပ။ ဆီမ်ားေပက်ံေသာ အုိးခြက္ပန္းကန္မ်ားကို သၾကားအနည္းငယ္မွ်ထည့္ၿပီး ပုရြက္ဆိတ္
လြတ္ကင္းေသာ ေနရာတြင္ လံုလံုၿခံဳၿခံဳ ဖံုးအုပ္ထားပါက ေပက်ံေနေသာ ဆီမ်ားကို စုပ္ယူေပးၿပီး
အနံ႔အသက္မ်ား သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။
ထို႔ၿပင္ ပူစပ္ပူေလာင္ၿဖစ္ေစေသာ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးၿခင္းၿဖင့္
မထင္မွတ္ဘဲ လွ်ာပူေလာင္ၿခင္း၊ လွ်ာက်က္သြားၿခင္း မ်ား ၿဖစ္ပါက ပူေလာင္သြားေသာေနရာတြင္
သၾကားအနည္းငယ္ တင္ထားေပးၿခင္းၿဖင့္ အပူေလာင္ၿခင္းကို သက္သာ ေပ်ာက္ ကင္းေစသည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ မိမိတုိ႔ေန႔စဥ္ဘ၀တြင္ သၾကားစားသံုးၿခင္းသည္ က်န္းမာေရးအတြက္
ဆုိးက်ိဳးမ်ား ၿဖစ္ေစႏိုင္သလို ေကာင္းက်ိဳး မ်ားကိုလည္း အေထာက္အကူ ၿဖစ္ေစႏိုင္သည့္အတြက္
အိမ္တုိင္းအိမ္တုိင္းတြင္ မရိွမၿဖစ္ အသံုးၿပဳႏိုင္သည့္ ပစၥည္းတစ္ခု အၿဖစ္ ေရးသားေဖာ္ၿပလုိက္ပါသည္။
( ဇင္ဘုိ )