မၾကာမီက
ကမ ၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႔ WHO က လမ္းညႊန္မူ၀ါဒအသစ္တစ္ရပ္ ေၾကညာလုိက္သည္။
တစ္ေန႔လွ်င္
သၾကားစားသံုးမႈ မူလစံညႊန္းထက္ တစ္၀က္ေလွ်ာ့စားသင့္ေၾကာင္း အႀကံျပဳထားသည္။
အေမရိကန္
ေရာဂါႀကိဳတင္ကာကြယ္ျခင္း မဂၢဇင္းတြင္ အေမရိကန္ အာဟာရပါရဂူမ်ားက လြန္ကဲစြာ
သၾကားစားသံုးမႈေၾကာင့္
လူ႔ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာေရးအတြက္ မည္သည့္ဆုိးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ေစသနည္း
ဆုိသည့္အေၾကာင္းကို
သံုးသပ္တင္ျပထားပါသည္။
အခ်ိဳ႕ေသာ
ထုပ္ပိုးထားသည့္ အစားအေသာက္မ်ားအတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဖရုတုိ႔သၾကားဓာတ္သည္
အသည္းတြင္
အဆီဓာတ္သိုေလွာင္သည့္ စြမ္းေဆာင္ရည္ ပိုေကာင္းပိုျမန္ေစသည္။ အကယ္၍
ႏွစ္ရွည္လမ်ား
ဖရုတုိ႔ပါ၀င္မႈမ်ားေသာ အစားအေသာက္ကို စားသံုးေနလွ်င္ အသည္း၀န္းက်င္တြင္
အဆီဓာတ္မ်ား
စုရံုးၿပီး အရက္ေၾကာင့္မဟုတ္ေသာ အသည္းအဆီဖံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္သည္။
ထုပ္ပိုးအစားအေသာက္မ်ားတြင္
ျဖည့္စြက္ထားေသာ အခ်ိဳသၾကားဓာတ္ေၾကာင့္ ေသြးရည္တြင္
အင္စူလင္အဆင့္
ျမင့္တက္ေနတတ္သည္။ ႏွစ္လရွည္ၾကာလာလွ်င္ ေသြးေၾကာ၀န္းက်င္၏
ၾကြက္သားဆဲလ္
ႀကီးထြားမႈႏႈန္းကို ျမန္ဆန္ေစသည့္အတြက္ ေသြးေၾကာနံရံမ်ားကို တင္းက်ံဳ႕
ေစကာ
ေသြးတုိးေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္သည္။
မူလကတည္းက
ကိုလက္စထေရာျမင့္မားသူ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရိွသူႏွင့္ အ၀လြန္သူတုိ႔မွအပ
ျဖည့္စြက္သၾကားဓာတ္
အမ်ားဆံုးစားသံုးသူသည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း မေကာင္းေသာ
ကိုလက္စထေရာႏွင့္
Triglyeerid တုိ႔သည္ အျမင့္ဆံုးအဆင့္သုိ႔တက္ၿပီး ေကာင္းေသာ
ကုိလက္စထေရာမွာ
အနိမ့္ဆံုးအဆင့္သုိ႔ ဆင္းသြားသည္ဟု သုေတသနေတြ႔ရိွခ်က္အရ
သိရသည္။
သၾကားစြဲေစျခင္း
သၾကားဓာတ္သည္
ဦးေႏွာက္ကို ဓာတုဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ထုတ္လႊတ္ေအာင္ ႏိႈးေဆာ္ေပးသည္။
ေက်နပ္အားရမႈကို
ျဖစ္ေစၿပီး လူကို စြဲလမ္းေစပါသည္။ တိရစ ၦာန္မ်ားႏွင့္ စမ္းသပ္မႈမ်ားအရ
အကယ္၍
သၾကားစြဲေနေသာ တိရစ ၦာန္ကို သၾကားစားသံုးမႈရပ္ေစလွ်င္ သူတုိ႔သည္
သြားႀကိတ္သည္။
ကတုန္ကယင္ျဖစ္သည္။ ေၾကာင့္ၾကပူပန္၊ ဂနာမၿငိမ္ျဖစ္သည္ကို ေတြ႔ရသည္။
အၿမဲတမ္းစား၍မ၀၊
ဆာေနသည္ဟု ထင္ေနျခင္း
သုေတသနေတြ႔ရိွရသည္မွာ
သၾကားကို ပိုပိုမုိမုိ ႏွစ္ရွည္လမ်ားစားလွ်င္ ခႏၶာကိုယ္မွ မိမိကိုယ္ကို
စားလုိ႔၀သလား၊
မ၀ဘူးလားဆုိတာ မဆံုးျဖတ္ႏိုင္ေအာင္ ျဖစ္ေနတတ္သည္။ ဖရုတုိ႔သၾကားဓာတ္
ျမင့္မားေသာ
ထုပ္ပိုးအစားအစာမ်ားစြာစားလွ်င္ အစားလြန္ကဲျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။
အေၾကာင္းမွာ
ဖရုတုိ႔သၾကားဓာတ္သည္ ဆာေလာင္ျခင္းအင္ဇုိင္းကို ထုတ္လႊတ္ေအာင္ ႏိႈးဆြေပး
သျဖင့္
လူကို ငတ္မြတ္စိတ္ ျဖစ္ေပၚေစသည္။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ေစျခင္း
အေမရိကန္
လူထုသိပၸံစာၾကည့္တုိက္ဂ်ာနယ္၏ သုေတသနေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္တြင္ ေန႔စဥ္ေန႔တုိင္း
၁၅၀
ကယ္လိုရီ အပူဓာတ္ေပးႏိုင္ေသာ သၾကားဓာတ္ကို ပိုမုိစားသံုးမိပါက ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ
၁ ဒသမ
၁ ရာခုိင္ႏႈန္း ပိုမ်ားလာႏိုင္သည္ဟု ေဖာ္ျပထားသည္။
ေဆြးေျမ့ေရာဂါ
ျဖစ္လြယ္ေစျခင္း
လူထုက်န္းမာေရးဂ်ာနယ္မွ
လူေပါင္း ၉၀၀၀ ကို ေလ့လာမွတ္တမ္းတင္မႈအရ ေဆြးေျမ့ေရာဂါသည္
အခ်ိဳဓာတ္အစားမ်ားျခင္းႏွင့္
ပတ္သတ္မႈရိွသည္။ အခ်ိဳကို အစားမ်ားေလ ေဆြးေျမ့ေရာဂါျဖစ္လြယ္ေလ
ဟု
ဆုိပါသည္။
အသားအေရ
ပိုဆုိးလာျခင္း
သုေတသနေဖာ္ျပခ်က္အရ
ေသြးရည္တြင္းမွ သၾကားဓာတ္သည္ ပရိုတင္းႏွင့္ ေပါင္းစပ္လိမ့္မည္။
အကယ္၍
ဤေပါင္းစပ္မႈသည္ အေရျပား၏ Collagenase ၌ျဖစ္လွ်င္ အေရျပား၏ သိပ္သည္းျခင္းကို
ေလ်ာ့ေစၿပီး
ေလ်ာ့ရိေလ်ာ့ရဲ ျဖစ္ေနလိမ့္မည္။ ပါးေရနားေရ တြန္႔လာလိမ့္မည္။
ပါေမာကၡေဒၚခင္ျဖဴ
Ref:
Golden Phoniex
၂၀၁၄
ခုႏွစ္ထုတ္ ျမတ္မဂၤလာစာေစာင္ အတြဲ ၃၀၊ အမွတ္ ၅ သင့္က်န္းမာေရးက႑မွ က်န္းမာေရးသုတ
ေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္ကို
ျပန္လည္ကုသိုလ္ျပဳ မွ်ေ၀ေဖာ္ျပပါသည္။