2 3 4 5 6 7 8 9 10

Monday, February 25, 2013

အစားမေတာ္ တစ္လုတ္


 “အသြားမေတာ္ တစ္လွမ္း၊ အစားမေတာ္ တစ္လုတ္” ဆိုတဲ့ စကားအတိုင္း အစားအေသာက္ေၾကာင့္ ဒုကၡေရာက္ရသူေတြ ဒုနဲ႔ေဒး ရွိပါတယ္။ အစားအေသာက္မွားလို႔၊ အစာ အဆိပ္သင့္လို႔ ေဆးရံုေရာက္ ၾကသူလည္း မနည္းပါဘူး။ အခုေဖာ္ျပခ်င္တဲ့ အေၾကာင္းအရာကေတာ့ “အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း” ျဖစ္ ပါတယ္။
 အစာအဆိပ္သင့္ၿပီဆိုရင္ ပထမဆံုးေတြ႔ရတဲ့ေရာဂါ လကၡဏာကေတာ့ ၀မ္းေလွ်ာျခင္းပါပဲ။ ေနာက္ၿပီး ဗိုက္ေအာင့္မယ္၊ အန္မယ္၊ ဗိုက္နာ တာေတြ ျဖစ္လာပါမယ္။ တခ်ဳိ႕အစာအဆိပ္သင့္လို႔ အန္တာ၊ ၀မ္းသြားရင္ ေသြး ပါ ပါလာတတ္ပါတယ္။ အစာအဆိပ္သင့္လို႔ အန္တာ၊ ၀မ္းသြားတာေတြ မ်ားလာရင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္လာႏို္င္ပါတယ္။ ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္တဲ့ လကၡဏာေတြက အာေျခာက္လာတာ၊ ေခါင္းေနာက္လာတာ၊ ဆီးအေရာင္ မည္းညစ္လာတာေတြ ျဖစ္လာပါမယ္။ ကေလးနဲ႔ အသက္ႀကီးတဲ့ သူေတြဆိုရင္ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္လြယ္တာမို႔လို႔ ပိုလို႔ ဂရုစိုက္ရပါမယ္။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ဆိုရင္ေတာ့ ဆရာ၀န္ကို ခ်က္ခ်င္းျပဖို႔ လိုပါတယ္။


      အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းျဖစ္ရတာက စားလိုက္တဲ့ အစားအေသာက္ထဲမွာ ဗက္တီးရီးယား၊ ကပ္ပါးပိုး၊ ဗိုင္းရပ္စ္ စတဲ့ အစာအဆိပ္ သင့္ေစ တဲ့ ဒုကၡေပးပိုးေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီပိုးေတြကို အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းနဲ႔ ဥ အမ်ဳိးမ်ဳိးမွာ အမ်ားဆံုး ေတြ႔ရတတ္ၿပီး အဲဒီပိုးေတြက ဘယ္ အစားအစာမဆို ေပါက္ပြား ပ်ံ႕ႏွံ႔ႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အစားအေသာက္ထားတဲ့ေကာင္တာနဲ႔ တျခားေနရာေတြမွာ ကပ္ၿငိ ေနႏိုင္တဲ့အျပင္ တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳလုပ္ ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြမွာပါ ရွိေနတတ္ပါတယ္။ တစ္ခါတစ္ေလ အစာအဆိပ္သင့္ ျဖစ္ပြားရတဲ့ အေၾကာင္း ရင္း ထဲမွာ အစာမစားခင္ လက္ကို သန္႔ရွင္းေအာင္ ေသခ်ာ မေဆးေၾကာလို႔ပါပဲ။
       မ်ားေသာအားျဖင့္ အစာအဆိပ္သင့္တာဟာ အေပ်ာ့စားေရာဂါပံုစံျဖစ္တတ္ၿပီး ႏွစ္ရက္ သံုးရက္ ေလာက္ နဲ႔ ေကာင္းသြားတတ္ပါတယ္။ ဆိုးရြားတဲ့ အေျခအေနဆိုရင္ေတာ့ ေဆးရံုေဆးခန္းကို အျမန္ သြားသင့္ပါတယ္။ အစာအဆိပ္သင့္တာဟာ အေပ်ာ့စားဆိုရင္ အနားယူၿပီး အရည္မ်ားမ်ား ေသာက္ ေပးရပါမယ္။ ဒါမွ ၀မ္းေလွ်ာလို႔ အရည္ဓာတ္ ဆံုး႐ႈံးတာကေန ကာကြယ္ႏို္င္ပါတယ္။ ၀မ္းမ်ားမ်ား တစ္ႀကိမ္ သြားၿပီးတိုင္း ေရတစ္ခြက္ေသာက္ပါ။ ဆိုဒါနဲ႔ သစ္သီးအခ်ဳိရည္ေတြက သၾကားဓာတ္ ပါ၀င္မႈ မ်ားျပားလြန္းတာမို႔ ေရဓာတ္ျပန္လည္ အားျပည့္ဖို႔အတြက္ ဆိုရင္ မေသာက္သင့္ပါဘူး။ အစား အေသာက္ကိုလည္း ပံုမွန္အတိုင္းစားရပါမယ္။ မအန္ဘူးဆိုရင္ေတာ့ အစား အေသာက္မ်ဳိးစံုကို စားပါ။ အဲ…စားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္ဖို႔ကိုေတာ့ ဂရုစိုက္ပါ။ အဆီဓာတ္နဲ႔ သၾကား ဓာတ္မ်ား တာေတြေတာ့ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
 အစာအဆိပ္သင့္ရင္ Antibotics ေခၚတဲ့ ပိုးသတ္ေဆးေတြနဲ႔ ကုသေလ့မရွိပါဘူး။ ၀မ္းပိတ္ေစတဲ့၊ ၀မ္းသြားတာ ရပ္ေစတဲ့ ေဆးေတြ ကသာ ပိုအလုပ္ျဖစ္ပါတယ္။ ေမြးကင္းစနဲ႔ ကေလးငယ္ဆိုရင္ေတာ့ အဲဒီေဆးေတြ မေသာက္ သင့္ပါဘူး။ အဖ်ားႀကီးၿပီး ၀မ္းသြားတဲ့ အခါ ေသြးပါေနရင္ ၀မ္းပိတ္ေဆး မေသာက္သင့္ပါဘူး။ ဘာေၾကာင့္လဲ ဆိုေတာ့ အဖ်ားပိုဆိုးေစႏိုင္လို႔ပါပဲ။ ျပင္ပအေျခအေနမွာ အီကိုလိုင္ပိုးလိုမ်ဳိး ေရာဂါပိုးေတြ ျပန္႔ႏွံ႔ေနတဲ့အခ်ိန္ အစာအဆိပ္သင့္ေ၀ဒနာျဖစ္ရင္ ေဆးရံုကို ခ်က္ခ်င္းသြားၿပီး ေဆးကုသမႈ ခံယူပါ။
 အစာအဆိပ္သင့္ေ၀ဒနာ မျဖစ္ပြားေအာင္ ကာကြယ္မယ္ဆိုရင္ အခ်က္ေလးခ်က္ ရွိပါတယ္။
(၁) သန္႔ရွင္းျခင္း- အစားအစာေတြ မကိုင္ခင္ လက္ကို စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးပါ။ မီးဖိုေခ်ာင္က ဓား၊ စဥ္းနီတံုး၊ စင္ေတြကို သန္႔ေအာင္ ထားပါ။ ေရနဲ႔ေသခ်ာေဆးၿပီး လိုအပ္ရင္ ပိုးသတ္ေဆးနဲ႔ပါ ေဆး ေပးပါ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီး၀လံေတြ ၀ယ္လာၿပီ ဆိုရင္ ေရျပန္ေဆးပါ။
(၂) ခြဲျခားျခင္း- အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းနဲ႔ အသီးအႏွံေတြကို ေရာမထားပါနဲ႔။ ဟင္းတစ္ခြက္ခ်က္ၿပီးတိုင္း အဲဒီအိုးတို႔၊ ဒယ္အိုးတို႔ ကို ေသခ်ာေဆးၿပီးမွ ေနာက္တစ္ခါ ျပန္ခ်က္ပါ။
(၃) ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း- အသားငါးနဲ႔ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔ကို ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ က်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ပါ။
(၄) ေအးခဲျခင္း- မစားေသာက္ရေသးတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို ေရခဲခဲထားပါ။ လွီးထားၿပီးသား အစားအေသာက္၊ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို အျပင္ဘက္မွာ အၾကာႀကီး မထားပါနဲ႔။ တစ္ခုခု သံသယရွိလို႔ မစားခ်င္ေတာ့ရင္ မႏွေျမာပါနဲ႔။
 မိမိစားေသာက္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြဟာ အားျဖစ္ေစႏိုင္သလို တစ္ခါတစ္ေလမွာ အဆိပ္ျဖစ္ေစ ႏိုင္တဲ့ ပိုးမႊားေတြ ပါ၀င္ေနတတ္ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စားသံုးမယ့္ အစားအေသာက္တိုင္း က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ၿပီး သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္ေနဖို႔ တင္ဆက္လိုက္ပါတယ္။
မႏြယ္ဦးေဇာ္

No comments:

Recent Posts

လစဥ္အလုိက္ တင္ခဲ့ေသာ ပိုစ့္မ်ား

Popular Posts

ျမန္မာ့ေျမ

erer-outer'>