အသီးအရြက္ မ်ားမ်ားစားျခင္းသည္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့ပါးသြားေစေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက
ေထာက္ခံခဲ့သည္။ အသက္အရြယ္ အမ်ိဳးမ်ိဳးမွ လူပုဂၢိဳလ္ (၆၁၀၀၀)ေက်ာ္၏ ေန႔စဥ္စားေသာက္ေသာ
အေလ့အထကို ေလ့လာၿပီးေနာက္ ယခုလို ေတြ႕ရွိခဲ့ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ေအာက္စ္ဖို႔ဒ္တကၠသိုလ္မွ
ပါေမာကၡ တင္မ္ကီးက ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ၎တို႔ေလ့လာခဲ့သူမ်ားသည္ အသက္(၂၀)မွ (၈၉)ႏွစ္ၾကားတြင္ ရွိေနၾကၿပီး အသားမ်ားမ်ား စားသူမ်ားသည္ သာမန္ထက္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ (၁၂)ရာခိုင္ႏႈန္းမွ် ျမင့္တက္လာႏိုင္ေၾကာင္း ပါေမာကၡႀကီးက သတိေပးခဲ့သည္။
အျပင္ အျခားေသာ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားေစသည့္ အဖုအႀကိတ္မ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္းကိုလည္း
သာမန္ထက္ (၄၅)ရာခိုင္ႏႈန္းမွ် တားဆီးေပးႏိုင္သည္အထိ အက်ိဳးရွိတတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ပါေမာကၡတင္မ္သည္ ၎၏ ေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားကို ၿဗိတိန္ထုတ္ ကင္ဆာဆိုင္ရာ ေဆးပညာဂ်ာနယ္တြင္
အျပည့္အစံု ထည့္သြင္းေဖာ္ျပထားခဲ့သည္။ ထုိ႔အျပင္ အသားမ်ားမ်ား စားျခင္းမ်ိဳးကို ေရွာင္ရွားကာ
သင့္တင့္မွ်တေသာ ေနထိုင္စားေသာက္မႈမ်ိဳးကို က်င့္ႀကံသင့္ေၾကာင္း ပါေမာကၡႀကီးက အႀကံျပဳထားသည္။ အထူးသျဖင့္ ေန႔စဥ္စားေသာက္ေသာ အစာအာဟာရတြင္ ဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီး၀လံ (၅)မ်ိဳးခန္႔ကို
ပံုမွန္ထည့္သြင္းထားသင့္ေၾကာင္း ပါေမာကၡတင္မ္က ဆိုသည္။ “ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေလ့လာမိသမွ်ေတာ့
ကင္ဆာရဲ႕ ၿခိမ္းေျခာက္မႈကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ သစ္သီးေတြက ဟန္႔တားေပးတယ္ ဆိုတာပါပဲ။
ဒါေပမယ့္ လူေတြထဲမွာ အသီးအရြက္ထက္ အသားကို ပိုၿပီးေတာ့ ခံုခံုမင္မင္ စားတဲ့သူေတြ မ်ားေနတာက
စိုးရိမ္စရာပါ”ဟု ေျပာဆိုခဲ့သည္။ သတ္သတ္လြတ္ စားသူမ်ား အဖြဲ႕မွ အသင္း၀င္ တစ္ဦးျဖစ္သည့္
ဆူေတလာက “အခုေနာက္ဆံုး သုေတသန ရလဒ္ကေတာ့ ကင္ဆာကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြက
တားႏိုင္တယ္ဆိုတာ ေပၚလြင္ေနေစပါၿပီ။ အသီးအရြက္ေတြကိုပဲ ပံုမွန္စားဖို႔ ကၽြန္မတို႔ ဆံုးျဖတ္ထားတာ
မွန္တယ္ဆိုတဲ့အေၾကာင္း ဒီကိစၥက သက္ေသျပႏိုင္ပါတယ္”ဟု ေျပာၾကားသြားသည္။
No comments:
Post a Comment