2 3 4 5 6 7 8 9 10

Sunday, March 17, 2013

သေဘၤာသီးခ်ိဳခ်ိဳ


        ေႏြရာသီေရာက္ၿပီ။ ပူအုိက္ေသာ ရာသီဥတုတြင္ လူသားအားလံုး အပူကိုေရွာင္၊ အခ်ိဳကိုစား၊ အရိပ္တြင္ နားလုိၾကသည္ခ်ည္း ၿဖစ္သည္။ ယခုကဲ့သုိ႔ ေႏြရာသီတြင္ ေပါေပါမ်ားမ်ားစားႏိုင္သည့္ အရသာ ခ်ိဳခ်ိဳ၊ ရနံ႔ေမႊးေမႊး သေဘၤာသီး ေအးေအးေလးကို စားလုိက္ရလွ်င္ စိတ္ခ်မ္းသာမႈ သုခၿပည့္စံုလွသည္ဟုပင္ ေတြးထင္မိပါလိမ့္မည္။
သေဘၤာသီးသည္ ၿမန္မာႏိုင္ငံတြင္သာမက တစ္ကမ ၻာလံုးတြင္ပင္ လူၾကိဳက္မ်ားေသာ စားသံုးသီးႏွံၿဖစ္သည္။ သေဘၤာသီးသည္ အရသာခ်ိဳသည္။ ၀မ္းမွန္ေစသည္။ စားေကာင္းရံုမွ်မက လူကို က်န္းမာေစကာ အသက္ ရွည္၍ ေရာဂါကင္းေ၀းေစႏိုင္ေသာ သတၱိထူးမ်ားရိွသည္။ ထုိသုိ႔ ဂုဏ္သတၱိ ေပါမ်ားေသာ သေဘၤာပင္ ကို ေနရာ အႏွ႔ံတြင္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္သည္။ အထူးသၿဖင့္ ပူေႏြးစိုစြတ္ေသာ ေနရာမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးလွ်င္ ပို၍ ၿဖစ္ထြန္းသည္။


    သေဘၤာသီး၊ သေဘၤာပင္ႏွင့္ပတ္သတ္၍ အင္တာနက္ ၀က္ဘ္ဆိုက္ တြင္ ေဒါက္တာခင္ေရႊ ဘာသာၿပန္ တင္ၿပေသာ ေဆာင္းပါး တစ္ခု၌ သေဘၤာပင္ကုိ အေမရိကန္ႏုိင္ငံ၏ အပူပိုင္းေဒသတြင္ စတင္ စိုက္ပ်ိဳး ခဲ့ၾကေၾကာင္း သိရသည္။ သေဘၤာသီး၏ မူလအစသည္ ေၿမာက္အေမရိကတုိက္တြင္ ရိွေသာ သေဘၤာပင္မ်ိဳးမွ ဆင္းသက္လာသည္။ လက္တင္ဘာသာအားၿဖင့္ ( Carica papaya ) ေခၚၿပီး ၾသစေၾတးလ်ႏွင့္ နယူးဇီလန္တြင္ ေပါေပါဟု ေခၚဆုိသည္။




ယင္းအပင္သည္ ေၿမာက္အေမရိကရိွ သေဘၤာပင္မ်ိဳးကို လက္တင္ဘာသာအားၿဖင့္ ( Asiminatirbola ) ႏွင့္ မတူေခ်။ သို႔ေသာ္ ယင္းမ်ိဳးစိတ္ကိုလည္း ေပါေပါ ဟု ေခၚသည္။

    ခရီးသည္ၾကီး မာကိုပိုလုိသည္ သူ၏ သေဘၤာသားမ်ားတြင္ ၿဖစ္ပြားသည့္သြားဖံုးေသြးယိုေရာဂါႏွင့္  ေရစီး ကမ္းၿပိဳ ေရာဂါမ်ားသည္ သေဘၤာသီးစားရံုၿဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္းကို ၁၅ ရာစုႏွစ္မ်ားက မွတ္တမ္းတင္ခဲ့သည္။ သေဘၤာသီး အမွည့္တြင္ အေၿမာက္အၿမားပါ၀င္သည့္ ဗီတာမင္ေအသည္ မ်က္စိကို အားေကာင္းေစၿပီး ဗီတာမင္ စီ သည္ ကိုယ္ခံအားအတြက္ ေကာင္းၿခင္းတုိ႔အၿပင္ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ ( Antioxident ) အင္တီေအာက္ဆီဒင့္ ပါ၀င္သည္ဟု သိရိွရသည္။ သေဘၤာသီးတြင္ ပါ၀င္ေသာ အင္ဇိုင္းမ်ားႏွင့္ ဗီတာမင္ေအတုိ႔က အေရၿပားအတြက္ အေကာင္းဆံုး သဘာ၀ေဆးတစ္လက္ၿဖစ္ၿပီး မ်က္ႏွာၿပင္ေပၚမွ အမည္းစက္မ်ားကိုလည္း ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ေသာ သတိၱထူးမ်ား ရိွသည္။ အစာေၾကလြယ္ေသာ အင္ဇိုင္းမ်ား အဓိကပါ၀င္ၿပီး အၿခားရွားပါးေသာ သတၱဳဓာတ္မ်ားၿဖစ္သည့္ မင္ဂနိ(စ္)၊ သြပ္ႏွင့္ထံုးဓာတ္မ်ား ပါ၀င္သည္ဟု သိရသည္။

    ေရွးၿမန္မာလူၾကီးမ်ားက နံနက္သေဘၤာ၊ ညငွက္ေပ်ာဟု အဆိုစကား ထားခဲ့ၾကသည္။ နံနက္စာစားၿပီး သေဘၤာသီးမွည့္ စားေပးလွ်င္ အစာေၾကေစၿပီး ရင္ေတာင့္ၿခင္း၊ ရင္ခံၿခင္းမွ သက္သာေစသည္။ ၀မ္းသက္ေလေၾကေစသည္ဟု ယူဆၾကသည္။ တရုတ္ေဆးက်မ္းမ်ား အဆိုအရ သေဘၤာသီးသည္ အစာေၾကၿခင္း၊ အားအင္ ၿပန္လည္ၿဖည့္စြမ္းေပးၿခင္း စသည့္ အာနိသင္မ်ားရိွသည္ဟု ဆုိသည္။


 သေဘၤာသီးသာမက ထြက္ခါစ သေဘၤာရြက္ႏုမ်ားႏွင့္ အဖူးတုိ႔ကို ၿပဳတ္ၿပီး တုိ႔စရာအၿဖစ္ စားသံုးႏိုင္သည္။ အရြက္ႏုမ်ားကို ကတ္ေၾကးႏွင့္ ပါးပါးညွပ္ၿပီး လက္ဖက္သုပ္ကဲ့သုိ႔ အသုပ္ၿပဳလုပ္၍လည္း စားႏိုင္သည္။ အာရွတုိက္ အခ်ိဳ႔ေဒသမ်ားတြက္ သေဘၤာရြက္ကို ေပါင္း၍ ေလထုိးေလေအာင့္ၿခင္းကို ကာကြယ္ရန္အတြက္ စားသံုးသည္။ သေဘၤာရြက္တြင္ ခါးေသာ အရသာရိွ၍ ေလကို ဖြေပးေသာ ဓာတ္သေဘာရိွသည္။ စားသံုးမႈ မ်ားလွ်င္ ေခါင္းမူးတတ္သၿဖင့္ သင့္တင့္ရံုသာ စားသံုးသင့္သည္။

      

                သေဘၤာရြက္ေၿခာက္ကို လက္ဖက္ေၿခာက္ကဲ့သုိ႔ ေရေႏြးၾကမ္းတြင္ခတ္၍ ေသာက္သံုးႏိုင္သည္။ သေဘၤာသီးသာမက သေဘၤာရြက္သည္ ၿမန္မာ့ေရေၿမသဘာ၀ႏွင့္ ကိုက္ညီေသာ စားသံုး သီးႏွံ တစ္မ်ိဳး ၿဖစ္ၿပီး သံုးတတ္လွ်င္ ေဆးတစ္လက္ၿဖစ္ေစသည္။


      သေဘၤာသီး၊ သေဘၤာရြက္ႏွင့္ သေဘၤာတစ္ပင္လံုးကို လူသားတုိ႔၏ ေန႔စဥ္စားသံုးမႈပံုစံတြင္ အေထာက္ အကူၿပဳေသာ စားသံုးသီးႏွံအၿဖစ္သာမက ေန႔စဥ္ၾကံဳေတြ႔ေနရသည့္ က်န္းမာေရးဆုိရာ ကိစၥရပ္မ်ားတြင္လည္း အားကိုးေလာက္ဖြယ္ရာ အသံုးၿပဳႏိုင္မႈမ်ားကို က်န္းမာေရးသုတအၿဖစ္ တင္ၿပလိုက္ရပါသည္။

လၿပည့္ေသာ္တာ


ကမ ၻာသစ္ ၿမန္မာ Fan Page

No comments:

Recent Posts

လစဥ္အလုိက္ တင္ခဲ့ေသာ ပိုစ့္မ်ား

Popular Posts

ျမန္မာ့ေျမ

erer-outer'>