“ေက်ာက္ကပ္
ေက်ာက္တည္ျခင္း” ဆိုတဲ့ ေ၀ဒနာဟာ လူတိုင္း ၾကားဖူးနား၀
ရွိၿပီးသားျဖစ္မွာပါ။ ဆိုးရြားျပင္းထန္တဲ့ ေရာဂါဆိုး မဟုတ္ေပမယ့္
ဂရုျပဳရမယ့္ ေ၀ဒနာျဖစ္ပါတယ္ ။ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္းဟာ ကယ္လစီယမ္ ၊
ေအာက္စလိတ္၊ ယူရစ္အက္စစ္ စတာေတြေပါင္းၿပီး ဆီးထဲမွာ
အစိုင္အခဲျဖစ္သြားတာပါ။ အဲဒီအစိုင္အခဲေလးေတြ
မ်ားျပားလာၿပီး ေပါင္းစည္းသြားတဲ့အခါ ေက်ာက္ကပ္ထဲမွာ ေက်ာက္ခဲေလးေတြပံုစံမ်ဳိး ျဖစ္သြားပါတယ္။ ေသးငယ္တဲ့ ေက်ာက္တံုးဆိုရင္ ဆီးသြားတဲ့အခါ အလြယ္တကူ ပါသြားႏိုင္လို႔ သိေတာင္သိလိုက္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။
ဒါေပမယ့္ ေက်ာက္တံုးအရြယ္ ႀကီးေနမယ္ဆိုရင္ လူကို မအီမသာျဖစ္ေစၿပီး ေက်ာက္ကပ္က တစ္ဆင့္ ဆီးအိမ္ ကိုသြားရာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းကို ဆန္႔ထုတ္ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဆီးသြားဖို႔ အဟန္႔ အတားျဖစ္ေစၿပီး ျပင္းထန္တဲ့ နာက်င္မႈမ်ဳိးကိုပါ ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။ ရွားရွားပါးပါး ျဖစ္စဥ္မ်ဳိးကေတာ့ ဆီးလမ္းေၾကာင္းကိုေတာင္ မျဖတ္ႏိုင္ေလာက္ေအာင္ ေက်ာက္က ႀကီးေနၿပီး ေက်ာက္ကပ္ထဲမွာ က်န္ေနတာမ်ဳိးဆိုရင္ ကုသမႈ ခံယူဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။
…ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္းဟာ အသက္ႀကီးသူေတြထက္ အသက္ငယ္ရြယ္သူနဲ႔ လူလတ္ပိုင္း အရြယ္မွာ ပိုအျဖစ္မ်ားတတ္ပါတယ္။ မိန္းမနဲ႔ ေယာက္်ား ႏႈိင္းယွဥ္ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ ေယာက္်ားေတြမွာ ပိုအျဖစ္ မ်ား ပါတယ္။ ေနထိုင္ရာေဒသရဲ႕ ရာသီဥတု အပူခ်ိန္ကို လိုက္ၿပီးလည္း ေရာဂါျဖစ္ႏႈန္း ကြာျခား သြားပါတယ္။ ပူတဲ့ေဒသက လူေတြမွာ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္တဲ့ျပႆနာ ရွိတာေၾကာင့္ ေအးတဲ့ ေဒသက လူေတြက ပိုျဖစ္ႏိုင္တယ္ လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုး၀င္တာ တာရွည္ခဲ့မယ္ ဆိုရင္လည္း ေက်ာက္တည္ႏိုင္ပါတယ္။ လူတစ္ေယာက္ဟာ ေက်ာက္တစ္ခါတည္ဖူးရင္ ဆယ္ႏွစ္ အၾကာမွာ ေနာက္ထပ္ ေက်ာက္တည္ဖို႔ အခြင့္အလမ္း ပိုမ်ားၿပီး ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္း အႏၱရာယ္ပိုရွိပါတယ္။
ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္း ျဖစ္ပြားရတဲ့ ေယဘုယ်အက်ဆံုး အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ေရေကာင္းေကာင္း မေသာက္လို႔ပါပဲ။ သင့္ရဲ႕ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ရွင္းလင္းေစဖို႔ဆိုရင္ တစ္ေန႔ကို ေရ ရွစ္ဖန္ခြက္ကေန ဆယ္ဖန္ခြက္ အထိ ေသာက္ရပါမယ္။ တစ္ခ်ဳိ႕လူေတြကေတာ့ က်န္းမာေရး အေျခအေန အေၾကာင္းတစ္ခုခုေၾကာင့္ ဒါမွမဟုတ္ မိသားစုမ်ဳိးရိုးေၾကာင့္လည္း ျဖစ္တတ္ၾကပါတယ္။ ဒီေ၀ဒနာဟာ မ်ဳိးရိုးလိုက္တတ္တာမို႔ ကိုယ့္မိသားစု ထဲမွာ ျဖစ္ပြား ဖူးတ့ဲ ရာဇ၀င္ရွိရင္ ကိုယ္လည္း ျဖစ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာ မေမ့ပါနဲ႔။
ေက်ာက္ကပ္ထဲမွာ ေက်ာက္ရွိေနရင္ နာက်င္တဲ့ေ၀ဒနာ မခံစားရေပမယ့္ အဲဒီေက်ာက္ေတြက ဆီးအိမ္ကို သြားတဲ့ အခါ ရုတ္တရက္ ျပင္းထန္တဲ့ နာက်င္မႈမ်ဳိး ခံစားရတတ္ပါတယ္။ သင့္ရဲ႕ နံႏွစ္ဖက္၊ ဗိုုက္၊ ေပါင္ၿခံေတြမွာ နာက်င္မႈ ခံစားရႏိုင္ၿပီး ဆီးအေရာင္ကလည္း အနီေရာင္ဘက္ သန္းလာပါ လိမ့္မယ္။ ေနာက္ၿပီး အစာအိမ္ မအီမသာျဖစ္ၿပီး ပ်ဳိ႕အန္ခ်င္လာတတ္ပါတယ္။
ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္တာဟာ ေက်ာက္အရြယ္ေသးရင္ ဆရာ၀န္ညႊန္ၾကားတဲ့ ေဆးကို ေသာက္၊ အရည္မ်ားမ်ား ေသာက္ရံုနဲ႔တင္ ရပါတယ္။ အရြယ္ႀကီးရင္ေတာ့ ေက်ာက္ေျခစက္ကို သံုးၿပီး ကုသႏိုင္သလို ဆီးလမ္းေၾကာင္းထဲ ပိုက္ထည့္ၿပီး ေက်ာက္တံုးေလးေတြ ဆင္းေအာင္ ျပဳလုပ္ ႏိုင္ပါတယ္။
ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္တဲ့ ေ၀ဒနာမျဖစ္ပြားရေအာင္ ကာကြယ္ရမယ့္နည္းလမ္းေတြကေတာ့ အရည္ မ်ားမ်ား ေသာက္ပါ။ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ရင္ ဆီးအေရာင္က ပံုမွန္ ၀ါက်င့္က်င့္အေရာင္သာ ရွိပါတယ္။ အ၀ါ ရင့္ရင့္အေရာင္ျဖစ္လာၿပီဆိုရင္ ေရေသာက္တာ နည္းလို႔ပါပဲ။ ေနာက္ၿပီး သင့္ရဲ႕ စားေသာက္မႈ ပံုစံကို ေျပာင္းလဲပါ။ ဒီနည္းလမ္းကလည္း အေထာက္အကူျပဳမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားမ်ားပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို ပိုမိုစားသံုးပါ။
အမဲသား၊ ၀က္သား၊ ဥနဲ႔ ဥထြက္ ပစၥည္းေတြကို နည္းနည္းပဲ စားသံုးပါ။ ကယ္လစီယမ္ ၾကြယ္၀တဲ့ အစား အစာေတြကို ပိုစားပါ။ ဥပမာ- ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြေပါ့။ ေအာက္စလိတ္ ၾကြယ္၀တဲ့၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိတဲ့ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြ၊ အေစ့ေတြ၊ ေခ်ာကလက္ေတြကို ေရွာင္ပါ။ ဆားေလွ်ာ့စားပါ။
မိမိ က်န္းမာေရးေကာင္းဖို႔ဆိုရင္ ကိုယ္တိုင္လိုက္နာ ေဆာင္ရြက္မွ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ဂရုျပဳဖြယ္ရာ က်န္းမာေရးေ၀ဒနာ အေၾကာင္းကို တင္ဆက္လိုက္ပါတယ္။
မ်ားျပားလာၿပီး ေပါင္းစည္းသြားတဲ့အခါ ေက်ာက္ကပ္ထဲမွာ ေက်ာက္ခဲေလးေတြပံုစံမ်ဳိး ျဖစ္သြားပါတယ္။ ေသးငယ္တဲ့ ေက်ာက္တံုးဆိုရင္ ဆီးသြားတဲ့အခါ အလြယ္တကူ ပါသြားႏိုင္လို႔ သိေတာင္သိလိုက္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။
ဒါေပမယ့္ ေက်ာက္တံုးအရြယ္ ႀကီးေနမယ္ဆိုရင္ လူကို မအီမသာျဖစ္ေစၿပီး ေက်ာက္ကပ္က တစ္ဆင့္ ဆီးအိမ္ ကိုသြားရာ ဆီးလမ္းေၾကာင္းကို ဆန္႔ထုတ္ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဆီးသြားဖို႔ အဟန္႔ အတားျဖစ္ေစၿပီး ျပင္းထန္တဲ့ နာက်င္မႈမ်ဳိးကိုပါ ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။ ရွားရွားပါးပါး ျဖစ္စဥ္မ်ဳိးကေတာ့ ဆီးလမ္းေၾကာင္းကိုေတာင္ မျဖတ္ႏိုင္ေလာက္ေအာင္ ေက်ာက္က ႀကီးေနၿပီး ေက်ာက္ကပ္ထဲမွာ က်န္ေနတာမ်ဳိးဆိုရင္ ကုသမႈ ခံယူဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။
…ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္းဟာ အသက္ႀကီးသူေတြထက္ အသက္ငယ္ရြယ္သူနဲ႔ လူလတ္ပိုင္း အရြယ္မွာ ပိုအျဖစ္မ်ားတတ္ပါတယ္။ မိန္းမနဲ႔ ေယာက္်ား ႏႈိင္းယွဥ္ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ ေယာက္်ားေတြမွာ ပိုအျဖစ္ မ်ား ပါတယ္။ ေနထိုင္ရာေဒသရဲ႕ ရာသီဥတု အပူခ်ိန္ကို လိုက္ၿပီးလည္း ေရာဂါျဖစ္ႏႈန္း ကြာျခား သြားပါတယ္။ ပူတဲ့ေဒသက လူေတြမွာ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္တဲ့ျပႆနာ ရွိတာေၾကာင့္ ေအးတဲ့ ေဒသက လူေတြက ပိုျဖစ္ႏိုင္တယ္ လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုး၀င္တာ တာရွည္ခဲ့မယ္ ဆိုရင္လည္း ေက်ာက္တည္ႏိုင္ပါတယ္။ လူတစ္ေယာက္ဟာ ေက်ာက္တစ္ခါတည္ဖူးရင္ ဆယ္ႏွစ္ အၾကာမွာ ေနာက္ထပ္ ေက်ာက္တည္ဖို႔ အခြင့္အလမ္း ပိုမ်ားၿပီး ၁၅ ရာခိုင္ႏႈန္း အႏၱရာယ္ပိုရွိပါတယ္။
ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္း ျဖစ္ပြားရတဲ့ ေယဘုယ်အက်ဆံုး အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ေရေကာင္းေကာင္း မေသာက္လို႔ပါပဲ။ သင့္ရဲ႕ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ရွင္းလင္းေစဖို႔ဆိုရင္ တစ္ေန႔ကို ေရ ရွစ္ဖန္ခြက္ကေန ဆယ္ဖန္ခြက္ အထိ ေသာက္ရပါမယ္။ တစ္ခ်ဳိ႕လူေတြကေတာ့ က်န္းမာေရး အေျခအေန အေၾကာင္းတစ္ခုခုေၾကာင့္ ဒါမွမဟုတ္ မိသားစုမ်ဳိးရိုးေၾကာင့္လည္း ျဖစ္တတ္ၾကပါတယ္။ ဒီေ၀ဒနာဟာ မ်ဳိးရိုးလိုက္တတ္တာမို႔ ကိုယ့္မိသားစု ထဲမွာ ျဖစ္ပြား ဖူးတ့ဲ ရာဇ၀င္ရွိရင္ ကိုယ္လည္း ျဖစ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာ မေမ့ပါနဲ႔။
ေက်ာက္ကပ္ထဲမွာ ေက်ာက္ရွိေနရင္ နာက်င္တဲ့ေ၀ဒနာ မခံစားရေပမယ့္ အဲဒီေက်ာက္ေတြက ဆီးအိမ္ကို သြားတဲ့ အခါ ရုတ္တရက္ ျပင္းထန္တဲ့ နာက်င္မႈမ်ဳိး ခံစားရတတ္ပါတယ္။ သင့္ရဲ႕ နံႏွစ္ဖက္၊ ဗိုုက္၊ ေပါင္ၿခံေတြမွာ နာက်င္မႈ ခံစားရႏိုင္ၿပီး ဆီးအေရာင္ကလည္း အနီေရာင္ဘက္ သန္းလာပါ လိမ့္မယ္။ ေနာက္ၿပီး အစာအိမ္ မအီမသာျဖစ္ၿပီး ပ်ဳိ႕အန္ခ်င္လာတတ္ပါတယ္။
ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္တာဟာ ေက်ာက္အရြယ္ေသးရင္ ဆရာ၀န္ညႊန္ၾကားတဲ့ ေဆးကို ေသာက္၊ အရည္မ်ားမ်ား ေသာက္ရံုနဲ႔တင္ ရပါတယ္။ အရြယ္ႀကီးရင္ေတာ့ ေက်ာက္ေျခစက္ကို သံုးၿပီး ကုသႏိုင္သလို ဆီးလမ္းေၾကာင္းထဲ ပိုက္ထည့္ၿပီး ေက်ာက္တံုးေလးေတြ ဆင္းေအာင္ ျပဳလုပ္ ႏိုင္ပါတယ္။
ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္တဲ့ ေ၀ဒနာမျဖစ္ပြားရေအာင္ ကာကြယ္ရမယ့္နည္းလမ္းေတြကေတာ့ အရည္ မ်ားမ်ား ေသာက္ပါ။ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ရင္ ဆီးအေရာင္က ပံုမွန္ ၀ါက်င့္က်င့္အေရာင္သာ ရွိပါတယ္။ အ၀ါ ရင့္ရင့္အေရာင္ျဖစ္လာၿပီဆိုရင္ ေရေသာက္တာ နည္းလို႔ပါပဲ။ ေနာက္ၿပီး သင့္ရဲ႕ စားေသာက္မႈ ပံုစံကို ေျပာင္းလဲပါ။ ဒီနည္းလမ္းကလည္း အေထာက္အကူျပဳမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားမ်ားပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို ပိုမိုစားသံုးပါ။
အမဲသား၊ ၀က္သား၊ ဥနဲ႔ ဥထြက္ ပစၥည္းေတြကို နည္းနည္းပဲ စားသံုးပါ။ ကယ္လစီယမ္ ၾကြယ္၀တဲ့ အစား အစာေတြကို ပိုစားပါ။ ဥပမာ- ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြေပါ့။ ေအာက္စလိတ္ ၾကြယ္၀တဲ့၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိတဲ့ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြ၊ အေစ့ေတြ၊ ေခ်ာကလက္ေတြကို ေရွာင္ပါ။ ဆားေလွ်ာ့စားပါ။
မိမိ က်န္းမာေရးေကာင္းဖို႔ဆိုရင္ ကိုယ္တိုင္လိုက္နာ ေဆာင္ရြက္မွ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ဂရုျပဳဖြယ္ရာ က်န္းမာေရးေ၀ဒနာ အေၾကာင္းကို တင္ဆက္လိုက္ပါတယ္။
မခင္ႏြယ္၀င္း
No comments:
Post a Comment