2 3 4 5 6 7 8 9 10

Monday, October 17, 2011

ေသမင္းကို ေရြးခ်ယ္ခြင့္ ရွိခဲ့လွ်င္

ေသမင္းကို ေရြးခ်ယ္ခြင့္ ရွိခဲ့လွ်င္



ကၽြန္မ ေသဖို႔အတြက္ ကိုယ့္ေသမင္းကို ေရြးခ်ယ္ခြင့္ ႐ွိလို႔ ေ႐ြးစမ္းဆိုလွ်င္ေတာင္ ဘာကို ေ႐ြးရမလဲဟု စဥ္္းစားရ

ေတာ္ေတာ္ခက္သည္။ ေသမင္းအာားလံုးသည္ သူ႔နည္းႏွင့္သူ ေၾကာက္စရာေကာင္းသည္ခ်ည္း ျဖစ္သည္။

ေသခ်ာတာကေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါကိုေတာ့ မေ႐ြးခ်င္ပါ။ သို႔ေသာ္ မေ႐ြးခ်င္ဘူးဆိုလို႔ေကာ ရမတဲ့လား။ ကၽြန္မမွာက

ကင္ဆာမ်ိဳး႐ိုး ႐ွိသည္။

ကၽြန္မ ေမေမက အဆုပ္ကင္ဆာေရာဂါျဖင့္ ေ၀ဒနာ ခံစားၿပီး ေသဆုံးသြားခ့ဲသည္။ ကၽြန္မအဖြား ေမေမ့အေေမက

သားအိိမ္ကင္ဆာဟု ကၽြန္မ အသက္ႀကီးလာမွ ခန္႔မွန္းမိေသာ စတုတၳတန္းအ႐ြယ္ အဲဲဒီတုန္းက ဘာမွန္းမသိခဲ့ရေသာ

မိန္းမေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးသြားခဲ့သည္။ ကၽြန္မ အေဖဘက္ကို ၾကည့္ျပန္ေတာ့ ကၽြန္မ မမီလိုက္ေသာ ေဖေဖ့အေမက

သားျမတ္ကင္ဆာေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးသြားခဲ့သည္။ ဆိုေတာ့ ကၽြန္မတို႔ ေမာင္ႏွမငါးေယာက္တြင္ ကင္ဆာေရာဂါက

ကံဆိုးသူ တေယာက္ေယာက္အေပၚ က်ေရာက္လာႏိုင္သည္ မဟုတ္လား။ ကၽြန္မတို႔ ေမာင္ႏွမတြင္ တဦးတည္းေသာ

ေယာက်္ားေလးျဖစ္သည့္ အစ္ကိုက လြန္ခဲ့သည့္ သံုးႏွစ္ခန္႔က ကြယ္လြန္သြားခဲ့ၿပီ။ အစ္ကိုက ကင္ဆာေရာဂါ မဟုတ္ခဲ့။

ကင္ဆာေရာဂါ မဟုတ္လို႔ အစ္ကို ကံေကာင္းသည္ဟု ေျပာလို႔မရပါ။ ကင္ဆာမဟုတ္ေသာ

အျခားေရာဂါေတြသည္လည္း ဆိုး႐ြားလွပါလားဆိုတာ ဆရာ၀န္ျဖစ္လ်က္ႏွင့္ အမႈမဲ့ အမွတ္မဲ့ပဲ ေနခဲ့မိသည္။

ငယ္စဥ္တုန္းက မွတ္မွတ္ရရ ကိုးတန္းအ႐ြယ္မွာ သူငယ္ခ်င္းတေယာက္၏ အဘိုးေတာ္စပ္သူ သတိလစ္

ေမ့ေမ်ာေနတာကို လူမမာေမးသြားေတာ့ လိုက္သြားခ့ဲဖူးသည္။အဲဲဒီတုန္းက ကၽြန္မဘ၀တြင္ ပထမဦီးဆုံးေသာ

သတိလစ္ေမ့ေမ်ာသည့္ ကိုမာ ေ၀ဒနာ႐ွင္ကို ျမင္ဖူးျခင္း ျဖစ္သည္။ ဦီးေဏွာက္က ေသသြားၿပီတဲ့။ ႏွလံုးႏွင့္ အဆုပ္က

အလုပ္လုပ္ေနဆဲဟု သူငယ္ခ်င္း၏ မိဘေဆြမ်ိဳး တေယာက္ေယာက္က ကၽြန္မတို႔ ကေလးေတြကို စကားသံတိုးတိုးျဖင့္

႐ွင္းျပခဲ့သည္။ အဖိုးႀကီးသည္ ခပ္၀၀ ဖိုင့္ဖိုင့္ပါပဲ။ ခုတင္ေပၚတြင္ ပက္လက္လဲေလ်ာင္းေနၿပီး ျပင္းထန္ေသာ

အသက္႐ွဴသံျဖင့္ အိပ္ေပ်ာ္ေနသည္။ မလႈပ္မယွက္။ မ်က္လံုးလည္း မပြင့္။ အဲဒီပံုစံအတိုင္း ဘယ္ႏွရက္ ႐ွိၿပီဆိုလား။

ကၽြန္မ ထိုအဖိုးႀကီးကို ေငးေနရင္း သူနာတာကို သိမလားဟု စပ္စုမိသည္။ နာက်င္တာကို မသိေတာ့ဘူးတဲ့။

ေခၚတာကိုလဲ မၾကားေတာ့ဘူးတဲ့။ အို ေကာင္းလိုက္တာေနာ္။ ကေလးအေတြး ျဖင့္ အာားက်ခဲ့ဖူးသည္။

တကယ္ေတာ့လည္း ထိုေရာဂါျဖင့္ ေမ့ေမ်ာေနသူသည္ ကိုယ္ေပၚက နာက်င္မႈ ထိမႈကိုသာ မသိလွ်င္ ႐ွိမည္။

အသက္႐ွဴမ၀ျခင္း၊ ေမာျခင္း၊ ႏွလံုးတုန္ျခင္း ေၾကာက္လန္႔ျခင္း စသည္တို႔ကိုေတာ့ မခံစားရဘဲ ဘယ္ေနပါ့မလဲ။

ေနာက္ၿပီး ေခၚတာကို မသိဘူးဟု ဘယ္လိုလုပ္ ေသခ်ာေပါက္ ေျပာလို႔ရမလဲ။ တုန္႔ျပန္မႈ မ႐ွိေတာ့ေလာက္ေအာင္

သူ႔ကိုယ္က မလႈပ္မယွက္ ျဖစ္ေနေပမယ့္ သူ႔အာ႐ံုက ပါးလ်ားေနတုန္းပဲ မျဖစ္ႏိုင္ဘူးလား။ မၾကားႏိုင္ဘူးလား။

မ်က္လံုးဖြင့္မၾကည့္ႏိုင္လို႔ ပါးစပ္မလႈပ္ႏိုင္လို႔ သူ မသိဘူးဟု ေျပာလို႔မရပါ။ သူေမ်ာေနရင္း တခ်က္တခ်က္တြင္ ဖ်တ္ခနဲ

သိသြားတာမ်ိဳး မ႐ွိႏိုင္ဘူးလား။ ဒါေတြကို ကၽြန္မ ထည့္စဥ္းစားမိ သည္က ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ၾကာလာၿပီး

ဦးေႏွာက္ေသသည့္ေရာဂါ Cerebral infect ေရာဂါျဖင့္ အစ္ကို ေဆး႐ံုတက္ေနရသည့္ ကာလေတြက်မွ ျဖစ္သည္။

အစ္ကိုဆံုးခါနီး အခ်ိန္ကာလမွာျဖင့္ ကၽြန္မ အစ္ကို႔ အနားမွာေတာင္ မေနႏိုင္ေတာ့ဘဲ အိမ္သို႔ ျပန္ေျပးခါ

ပုန္းေအာင္းေနမိသည္။ ဦးေဏွာက္ေသသည့္လူ ေ၀ဒနာ မခံစားရဘူးလို႔ ဘာျဖစ္လို႔မ်ား ထင္မိၾကတာလဲ။

ဟင့္အင္း ကၽြန္မ ေလျဖတ္သည့္ေရာဂါ ဦးးေဏွာက္ေသသည့္ေရာဂါ ေတြကိုလည္း ေသမင္းအျဖစ္ မေ႐ြးခ်ယ္လိုပါ။

ဒါျဖင့္ အဲသည္လို မျဖစ္ရေအာင္ ကၽြန္မ ကိုယ့္ကိုယ္ကို ဘယ္ေလာက္မ်ား ကာကြယ္ၿပီးလို႔လဲ။ ျပန္စဥ္းစားၾကည့္သည္။

ေသြးတိုးေရာဂါဆိုတာကို ခပ္ငယ္ငယ္ကေတာ့ ကိုယ္ႏွင့္ ဘယ္လိုမွ မသက္ဆိုင္ေသာ ေရာဂါဟု ထင္မိခဲ့သည္။

ကၽြန္မက ေသြးဖိအား သိပ္နည္းတတ္သူမို႔ပါ။ ႏွလံုးညႇစ္စဥ္္ဖိအား (အေပၚေသြး) က ကိုးဆယ္၊ ႏွလံုးျပန္ေလ်ာ့စဥ္ ဖိအား

(ေအာက္ေသြး) က ေျခာက္ဆယ္။အဲသည္ဖိအားအတိုင္း တေလွ်ာက္လံုး ေနလာခဲ့တာ။

အသက္နည္းနည္းႀကီးလာေတာ့ တရာ ႏွင့္ ေျခာက္ဆယ္။ တရာ ႏွင့္ ခုႏွစ္ဆယ္။ အင္း အခုမွ ပံုမွန္ျဖစ္လာၿပီေပါ့။

သို႔ေသာ္ မွတ္မွတ္ရရ အစ္ကိုေဆး႐ံုေပၚမွာ အေျခအေေန ဆိုးေနသည့္ ရက္တရက္ ကၽြန္မ အစ္ကိုေဆး႐ံုခန္းေလးမွ

ျပန္လာၿပီး အိိမ္ေပၚျပန္ေရာက္လာခ်ိန္တြင္ ႏွလံုးက ဒိုင္းခနဲ ဒိုင္းခနဲ ျပင္းထန္စြာ ျမန္ဆန္စြာ ခုန္ေလသည္။

ေသြးဖိအားကို တိုင္းၾကည့္ေတာ့ ကိုယ့္ကိုယ္ကို တအား အံ့ၾသထိတ္လန္႔သြားမိသည္။ တရာ့ေလးဆယ္ ကိုးဆယ္။

သြားၿပီ။ အဲဲသည္အခ်ိန္မွ စၿပီး ကၽြန္မ ကိုယ္က ေသြးတိုးေရာဂါဘက္သို႔ ယိမ္းသြားခဲ့တာပါပဲ။

ၿပီးခဲ့သည့္ ႏွစ္ႏွစ္အထိ ကိုိုလက္စထေရာ မမ်ားခဲ့ေပမယ့္ သည္ႏွစ္မွာေတာ့ ကိုိုလက္စထေရာလည္း မ်ားလာၿပီ။

ေဆးေသာက္ဖို႔ လိုေနၿပီလား။ ဘ၀တာ တေလွ်ာက္လံုး ေသာက္ရမည္မို႔ အစားအေသာက္ျဖင့္ အရင္

ထိန္းခ်ဳပ္ၾကည့္ခ်င္ေသးသည္။ ကၽြန္မအလြန္ႀကိဳက္ေသာ ခ်ိစ္ကို ကၽြန္မ လံုး၀ ျဖတ္ေတာက္ခဲ့တာ ႏွစ္ႏွစ္႐ွိပါၿပီ။

ခ်ိစ္ကိတ္မံု႔ကိုေတာင္ ကၽြန္မ မစားေတာ့တာ။ ေနာက္ၿပီး ကၽြန္မအလြန္ႏွစ္သက္ေသာ အာလူအေခ်ာင္းေၾကာ္ကို လံုး၀

မစားမိေအာင္ ဇြတ္အတင္းထိန္းခ်ဳပ္ရတာ ပင္ပန္းလွေသာ္လည္း ကၽြန္မ ေအာင္ျမင္လုနီးပါး ျဖစ္သည္။

သူငယ္ခ်င္းေတြႏွင့္ အတူ စားေသာက္ျဖစ္သည့္အခါ သူတို႔ႏွင့္ေရာၿပီး တေခ်ာင္းစ ႏွစ္ေခ်ာင္းစ စားမိတာက လြဲလို႔ေပါ့။

ၾကက္ဥ အြြန္းမ္လိပ္ကို ခ်ိစ္မထည့္ဘဲ ေၾကာ္ၿပီး အဆီေလွ်ာ့ခ်ေသာ အဆင့္မွ ၾကက္ဥအႏွစ္ကိုပါ ေလွ်ာ့သည့္အဆင့္ထိ

ေရာက္ခဲ့ပါသည္။ ၾကက္ဥ အြြန္းမ္လိပ္ထဲ ခ်ိစ္ထည့္တာကလည္း အိမ္မွာေတာ့ လုပ္ေလ့လုပ္ထ မ႐ွိပါ။

ႏိုင္ငံျခားက ဟိုတယ္ေတြမွာ နံနက္စာ စားလွ်င္သာ စားဖိုမႉးေတြ၏ ေၾကာ္ဟန္က ဆြဲေဆာင္မႈ မ်ားလြန္းလို႔

ထည့္ျဖစ္တာ။ ကၽြန္မ လံုး၀ ျဖတ္လို႔မရေသးတာက အိမ္မွာ လက္ဘက္ႏွင့္ အေၾကာ္စံု စားသည့္အက်င့္။ ကၽြန္မတို႔

အခုစားေနသည့္ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္ဆိုသည့္ ပဲေၾကာ္ေတြကို ဘယ္သူကမ်ား စတင္ တီထြင္လိုက္ပါလိမ့္ေနာ္။

ထိုပဲေၾကာ္ေတြမွာ ျပည့္၀ဆီေတြ အမ်ားႀကီးေပါ့။ ကၽြန္မတို႔ ႏိုင္ငံမွာ ဘယ္ေနရာမွာ ၀ယ္လွ်င္ စိတ္ခ်ရသည့္ ႏွမ္းဆီ ပဲဆီ

စစ္စစ္ကို ရႏိုင္မလဲ။ ျပည့္၀ဆီ လံုး၀ မေရာသည့္ သီးႏွံဆီ စစ္စစ္ကို ဘယ္လို ရႏိုင္မလဲ။ တခါတခါမ်ား

ကိုိုလက္စထေရာကို ေၾကာက္လြန္းလို႔ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေသြးတိုး ေလျဖတ္ေရာဂါေတြကို ေၾကာက္လြန္းလို႔ ငယ္ငယ္က

ကုန္းေစာင္းမွာ ကၽြန္မတို႔ ထိုင္စီးခဲ့ရေသာ ႏြားျဖင့္လွည့္သည့္ ဆီဆံုႀကီးကို လြမ္းမိ တမ္းတမိသည္။

အဲဲဒီ ဆီဆံုႀကီးပိုင္႐ွင္က ကၽြန္မတို႔ ခပ္ေနက် ေရတြင္းကို အမ်ားျပည္သူ သုံးစြဲဖို.သန္႔စင္သည့္ေရ ယူဖို႔

လႉဒါန္းထားခဲ့သည္မို႔ ကၽြန္မတို႔ ေရခပ္သြားတိုင္း ဆီဆံုႀကီးကို ၀င္းထရံၾကားမွ လွမ္းျမင္ေနက် ျဖစ္၏။ ၀င္းထရံ

ခပ္ထားေသာ ထိုေရတြင္း ေဘးမွာ လံုး၀ ေရမခ်ိဳးရ။ ထိုေရတြင္းသည္ ေသာက္ေရ သံုးေရ သက္သက္သာျဖစ္၏။

ခ်ိဳးလိုလွ်င္ သူတို႔ျခံ၀ိုင္းထဲမွာ ခ်ိဳး။ သူတို႔ျခံႏွင့္ ေရတြင္းၾကားက ျခံစည္း႐ိုး အဟၾကားမွာ သြပ္ေရတံေလ်ာက္ေလး

လုပ္ထားေပး၏။ ေရတြင္းမွ ငင္ယူလိုက္ေသာ ေရကို ျခံစည္း႐ိုးတဘက္က ကန္ေလးထဲသို.အလြယ္တကူ

ေလာင္းထည့္လို႔ ရသည္။ ကိုယ္ငင္သည့္ေရ လံုေလာက္ၿပီဆိုလွ်င္ အဲဲသည္ကန္ကေလးမွာ သြားခ်ိဳး႐ံုပဲ။

သူတို႔ ျခံ၀ိုင္းထဲမွာ ေရသြားခ်ိဳးေတာ့ အျမဲတမ္း လည္ေနေသာ ဆီဆံုႀကီးႏွင့္ ပိုနီးရသည္။ သူတို႔ ကိုယ္တိုင္က

ဆီကုန္သည္ ျဖစ္သလို အငွားလည္း ႀကိတ္ေပးသည္။ ႏွမ္းဆီစစ္စစ္၏ ရန႔ံက ေမႊးပ်႔ံေနသည္။ ႏွမ္းႀကိတ္ဖတ္က

ထြက္သည့္ ဆီေထြးကို က်မတို႔ ထန္းလ်က္နဲ႔ နယ္စားဖို႔ လက္ေဆာင္ရတတ္ေသးသည္။ ထိုႏွမ္းဆီ စစ္စစ္ကို ကၽြန္မ

လြမ္းမိသည္။ ႏွမ္းဆီက မိုႏိုမျပည့္၀ဆီ mono unsaturated oil မို႔ က်န္းမာေရးႏွင့္ အလြန္ညီညြတ္သည္။ ပဲဆီကလည္း

စစ္စစ္ဆိုလွ်င္ ႏွမ္းလိုပဲ မိုႏိုမျပည့္၀ဆီပဲ။ စားအုုန္းဆီ ေရာလွ်င္ေတာ့ မေကာင္းပါ။ ဆီအုုန္းသည္ အုုန္းအမ်ိဳးအစားထဲမွာ

ပါတာမို႔ သီးႏွံကရသည့္ အဆီျဖစ္ေပမယ့္ ျပည့္၀ဆီ ျဖစ္ေနသည္။ က်န္းမာေရး ထိခိုက္ေစသည္။

တကယ္ေတာ့ လူတေယာက္၏ က်န္းမာေရးသည္ သူ ေနထိုင္စားေသာက္သည့္ ဘ၀ေနမႈဟန္ပန္ႏွင့္

ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို ဆက္ႏႊယ္ေနပါသည္။

ဒါ့ေၾကာင့္လည္း ၁၉၉၇ ခုႏွစ္ထုတ္ က်န္းမာေရးႏွင့္ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ စာေစာင္တခုထဲမွာ ကင္ဆာေရာဂါကင္းေ၀းဖို႔

က်န္းမာစြာေနထိုင္နည္းဟု ေဖာ္ျပထားသည့္ အထဲတြင္ အစားအေသာက္အေနအထိုင္ကို ဂ႐ုစိုက္က်င့္ယူဖို႔

ေရးထားခဲ့သည္။

၁။ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းႏွင့္ ေဆး႐ြက္ႀကီးကို အျခားနည္းျဖင့္ သံုးစြဲျခင္းမ်ားကို ျဖတ္ေတာက္ပါ။

ကၽြန္မ ေမေမသည္ ေဆးလိပ္ကို အသက္ဆယ့္သံုးႏွစ္ သမီးကတည္းက ေသာက္လာတာတဲ့။ ေမေမ

အဆုပ္ကင္ဆာျဖင့္ ဆံုးေတာ့ အသက္ ၆၁ ႏွစ္ ျဖစ္သည္။ ေဆးလိပ္သည္ ကင္ဆာသာမက ဦီးေဏွာက္ကိုလည္း

ထိခိုက္ေစတာပါပဲ။ အစ္ကို ေလတခါ ျဖတ္ၿပီးေနာက္ ကၽြန္မကိုယ္တိုင္ မကုေပးႏိုင္ဘဲ ကၽြန္မ၏ဆရာမ မမကို

သြားျပေပးေတာ့ မမက အရက္ကိုေတာ့ တတ္ႏိုင္သေလာက္ ေလွ်ာ့ေသာက္ပါ။ ေဆးလိပ္ကိုေတာ့ လံုး၀ျဖတ္ပါဟု

တားျမစ္လိုက္ပါသည္။ အစ္ကိုေဆး႐ံုတက္စဥ္ ဦီးေဏွာက္ကို ဓာတ္မွန္ CT Scan ႐ိုက္ၿပီး စစ္ေဆးၾကည့္ေတာ့

ဦေးဏွာက္ထဲက ဒဏ္ရာေဟာင္းေတြကို ဆရာက ကၽြန္မအား ႐ွင္းျပေပးသည္။ အစ္ကိုသည္ အရက္ေရာ ေဆးလိပ္ေရာ

ေသာက္ခဲ့သူ ျဖစ္သည္။

၂။ အရက္အလြန္ေသာက္ျခင္းကို ေ႐ွာင္က်ဥ္္ပါ။

ယေန႔ေခတ္သည္ အရက္ကို ႀကိဳက္လို႔ဆိုတာထက္ လူမႈေရးအရပါ ေသာက္ၾကသည့္ေခတ္ ျဖစ္သည္ထင္၏။

အရက္ဆိုင္တို႔သည္ အဆင့္အမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္ ေသာက္သံုးသူကို ျမဴဆြယ္ေနၾကသည္။ သို႔မဟုတ္ ေသာက္သံုးလိုသူ၏

ဆႏၵကို ျဖည့္စြမ္းေပးေနၾကသည္။ ဆင္းရဲသား မ်ားသည့္ ရပ္ကြက္ထဲမွ အရက္ဆိုင္ေတြ ကလည္း

အရက္ျဖဴဆိုင္ေတြေပါ့။ သည့္ထက္နည္းနည္း ပို သံုးျဖဳန္းႏိုင္သူေတအတြက္ေတာ့ ဘီယာႏွင့္ အကင္တြဲၿပီး ေရာင္းသည့္

ဆိုင္ေတြေပါ့။ သည့္ထက္ ပိုၿပီး သံုးျဖဳန္းႏိုင္သူေတြအတြက္ အရက္သည္ ပိုၿပီး ဇိမ္ခံစရာ ျဖစ္လာသည္။ အရက္ႏွင့္ တြဲၿပီး

အျခားအရသာ၊ ျမင္ကြင္း၊ ရန႔ံ၊ အထိအေတြ႔ စသည့္ ကာမဂုဏ္တို႔ကို ေရာစပ္ဇိမ္ခံႏိုင္သည့္ ေနရာေတြ။

ဆက္စပ္သလား မဆက္စပ္ဘူးလား အတိအက် မေျပာႏိုင္ေပမယ့္ ေသြးတိုးေရာဂါေတြႏွင့္ ေလျဖတ္ေရာဂါေတြ

ယေန႔ေခတ္ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ပိုမ်ားေနတာေတာ့ ျမင္ေနရပါသည္။

၃။ အဆီနည္းေသာ အစားအစာသာ စားသံုးျခင္းအေလ့အား ေမြးယူပါ။ ထို႔ျပင္ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ ႏွင့္ အီီး ပါေသာ

အစားအစာမ်ားကို စားေသာက္ပါ။ ဘ႐ိုကိုလီ (ပန္းပြင့္အစိမ္း)၊ ပန္းပြင့္ေခၚ ပန္းမံုလာ၊ ေဂၚဖီထုတ္၊ ပဲပင္ေပါက္တို႔ကို

စားပါ။

ကၽြန္မတို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးတို႔သည္ ဆီျပန္ဟင္းကို စားၾကသည္။ အဲဲဒါ အေရးႀကီးသလား။ ဆီသည္

မိုႏိုမျပည့္၀ဆီဆိုလွ်င္ေတာ့ အေရးမႀကီးပါ။ ဆီသည္ ျပည့္၀ဆီဆိုလွ်င္ေတာ့ အေရးႀကီးပါသည္။ ျပည့္၀ဆီသည္

ေသြးတိုး ႏွလံုးေရာဂါတို႔ကို ျဖစ္ပြါးဖို႔ အားေပးေနသည္။ ကၽြန္မတို႔ ငယ္ငယ္က ကုန္းေစာင္းတြင္ နံနက္အိိပ္ရာထ

မံ႔ုပ်ားသလက္ စားသည့္အက်င့္ ႐ွိသည္။ ကုန္းေစာင္း မံ႔ုပ်ားသလက္ကလည္း ေကာင္းမွေကာင္း။ ျပားျပား ႂကြပ္ႂကြပ္။

အလယ္တြင္ မုန္႔ႏွစ္ေတြအိုိုင္ၿပီး ေပ်ာ့စိေပ်ာ့ဖတ္ မုန္႔ပ်ားသလက္ထက္ ေတာ္ေတာ္ပိုေကာင္းသည္။

အဲဲဒီမု႔ံပ်ားသလက္ကို ဆီျဖင့္ဆမ္းၿပီး စားၾကသည္။ ကၽြန္မတို႔က ဆီပန္းကန္ေလးကို အလယ္မွာ ခ်ၿပီး

မုန္႔ပ်ားသလက္တဖဲ့ကို ဆီထဲႏွစ္ ထို မုန္႔ပဲ့ေလးျဖင့္ က်န္သည့္ မုန္႔ပ်ားသလက္မ်ားကို လိုက္ဖိပြတ္သည့္အခါ ဆီက

မုန္႔ေတြေပၚမွာ အညီအမွ် ဆမ္းၿပီးသား ျဖစ္သြားသည္။ ထို ဆီခပ္႐ႊဲ႐ႊဲမုန္႔ကို အဘိုးေတြ အဘြားေတြ စားၾက၏။ သူတို႔

ဘာေရာဂါမွ မျဖစ္ခဲ့ပါ။ ဆီက ႏွမ္းဆီ စစ္စစ္ကိုး။ ေမႊးပ်႔ံၿပီး အရသာက ႏွမ္း၏ ခါးသက္သက္ဆိမ့္ဆိမ့္ အရသာ။ အို

ဘာေျပာေကာင္းမလဲ။ စားလို႔ သိတ္ေကာင္းခဲ့တာေပါ့။ အဲဲသည္ မုန္႔ပ်ားသလက္ကိုပင္ကၽြန္မတို႔ အိိမ္နီးခ်င္း အပ်ိဳႀကီၤး

ညီအစ္မႏွစ္ေယာက္က ဆီပန္းကန္ျပားထဲသို႔ မုန္႔တခုလံုး ႏွစ္ၿပီးစားသည္ဟု ေမေမက ေျပာျပဖူးသည္။ သူတို႔က ဆီကို

အလွ်ံပယ္သံုးႏိုင္ေအာင္ ႂကြယ္၀သူေတြမို႔ ျဖစ္မည္။ ေနာက္ၿပီး ႏွမ္းဆီ႐ႊဲေသာ မုန္႔ပ်ားသလက္၏ အရသာကို ပိုႀကိဳက္လို႔

ျဖစ္မည္။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ သူတို႔ ညီအစ္မ အသက္႐ွည္ၾကပါသည္။ ဒီေခတ္ကေတာ့ ဆီကို ကၽြန္မတို႔ သံသယျဖင့္

ၾကည့္ေနရသည့္ ေခတ္ျဖစ္သည္မို႔ ဆီကို ေ႐ွာင္ၾကဥ္ေလ ေကာင္းေလပါပဲ။ ဆီသိတ္မလိုေသာ ဟင္းေတြကို စားဖို႔

ေကာင္းသည္။ ကင္ၿပီးစာမည္ဆိုျပန္ေတာ့ ကင္ထားသည့္ အစားအစာ၏ ကၽြမ္းေနေသာ ကာဗြန္ဓာတ္က

က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစျပန္သည္။

၄။ ဖိုင္ဘာဓာတ္မ်ားေသာ အစားအစာ။

ဥပမာ ျဖဴေဖြးေအာင္ ႀကိတ္ဖြတ္မထားေသာ သီးႏွံျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားသည့္အစားအစာတို႔ကို စားပါ။ ေပါင္မုန္႔ဆိုလွ်င္

ျဖဴေဖြးေသာ ေပါင္မုန္႔ကိုေ႐ွာင္ၿပီး ေပါင္မုန္႔ညိဳကို စားပါ။ ဆန္ဆိုလွ်င္ ျဖဴေဖြးေသာ ဆန္ထက္ ပိုၿပီး အကုန္အစင္

မခၽြတ္ရေသးေသာ ဆန္ျဖင့္လုပ္ထားသည့္ အစားကို စားပါ။

ကၽြန္မတို႔ လူမ်ိဳး အမ်ားစုက ေပါင္မုန္႔ဆိုလွ်င္လည္း ျဖဴေဖြးၿပီး ႏူးညံ့ေသာေပါင္မုန္႔မွ ႀကိဳက္သည္။

သၾကားဓာတ္မ်ားေသာ ေပါင္မုန္႔ကို ႀကိဳက္သည္။ ဘားဂက္တ္ဟုေခၚေသာ ခပ္မာမာ ေပါင္မုန္႔႐ွည္ ၾကမ္းၾကမ္းကို

မႀကိဳက္ၾက။ ကၽြန္မအိိမ္က မိသားစုကိုပဲၾကည့္။ ထိုေပါင္မုန္႔ကို စားဖို႔ ကိုယ့္ကိုယ္ကို အားတင္းၿပီး ကၽြန္မ၀ယ္လာလွ်င္

ကၽြန္မတေယာက္တည္းပဲ စားရသည္။ သူတို႔က ႏူးညံ့ေသာ ေပါင္မုန္႔မဟုတ္လို႔ မစားခ်င္ဟု ဆိုပါသည္။ ကင္ဆာကို

ေ႐ွာင္ဖို႔၊ ႏွလံုးေရာဂါကို ေ႐ွာင္ဖို႔၊ ေသြးတိုးေရာဂါကို ေ႐ွာင္ဖို႔ စားခ်င္သည့္ အစာကို ေ႐ွာင္ၿပီး၊ မစားခ်င္ေပမယ့္

တည့္သည့္အစာကို စားသည့္အက်င့္ကို ေမြးယူဖို႔ ႀကိဳးစားသင့္ပါသည္။

၅။ အစားအစာတြင္ အဆီကို ေယဘူယ် ေလွ်ာ့ႏိုင္သမွ် ေလွ်ာ့ပါ။

ေလွ်ာ့ရမွာေပါ့ေလ။ အဆီသည္ ေကာင္းက်ိဳးေပးတာက နည္းနည္း မေကာင္းက်ိဳး ေပးတာက မ်ားမ်ား မဟုတ္လား။

အခုဆိုလွ်င္ ကၽြန္မ ၾကက္သားကိုေတာင္ မစားျဖစ္ေအာင္ ႀကိဳးစားေနပါသည္။ လူမႈေရးအရ ဆိုင္ထိုင္ရတာေတြ

႐ွိလွ်င္လည္း အစားေ႐ြးလို႔ ေကာင္းသည့္ အုုပ္စုထဲမွာဆိုလွ်င္ ကၽြန္မ ၾကက္ကို မစားဖို႔ ေ႐ြးခ်ယ္ပါသည္။ ဒိုးနတ္ကို

မစားရ။ ကၽြန္မအလြန္ ႏွစ္သက္ေသာ ခ႐ိုဆြန္ဟု ေခၚသည့္ ခ႐ြားဆြန္႔ကို ကၽြန္မ မစားရ။ ၾကက္ေၾကာ္ဆိုင္ေတြမွာ

သူငယ္ခ်င္းေတြႏွင့္ အတူထိုင္ျဖစ္လွ်င္လည္း ၾကက္ေၾကာ္ကို လံုး၀မစားရ။ ပီဇာ ေကာင္းေကာင္းဆိုလွ်င္

ကၽြန္မႀကိဳက္၏။ သို႔ေသာ္ ပီဇာ မွန္သမွ်က သက္သတ္လြတ္ဆိုလွ်င္ေတာင္ ခ်ိစ္ ဒိန္ခဲႏွင့္ မကင္းေသာေၾကာင့္ အခုအခါ

ပီဇာလည္း ကၽြန္မမစားရ။ အင္း ကၽြန္မ ဘယ္လိုမွ မေနႏိုင္ဘဲ စားျဖစ္ေနသည့္ အဆီေတြ ႐ွိေသးသည္။ လဘက္ႏွင့္

စားေသာ ပဲေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ေတြေပါ့။ ေျမပဲဆားေလွာ္ကေတာ့ မိုႏိုမျပည့္၀ဆီမို႔ တည့္မည္ဟု ေမွ်ာ္လင့္ကာ

ကၽြန္မ အေရအတြက္ေလွ်ာ့ၿပီး စားေနဆဲ ျဖစ္သည္။

၆။ မီးကင္ထားေသာ၊ မီးခိုးေငြ႔ေပးထားေသာ၊ ဆားနယ္ထားေသာ အစားအစာကို စားျခင္းမွ ေ႐ွာင္ၾကU္ပါ။

အဲဲဒါလည္း တကယ္မလြယ္တဲ့ ကိစၥပါပဲ။ ကၽြန္မတို႔ လူမ်ိဳးေတြက အကင္ယဥ္ေက်းမႈႏွင့္ ေနသားက်ေန သည္မွာ

ဆယ္စုႏွစ္ တခုစာ မကေတာ့ပါ။ ကၽြန္ကိုယ္တိုင္ကလည္း အကင္ႏွင့္အတူ တြဲစားေလ့႐ွိေသာ မာလာဟင္းကို

ႏွစ္သက္ေနၿပီမို႔ အကင္ဆိုင္မွာ ႏွစ္လတခါေလာက္ေတာ့ အုုပ္စုႏွင့္ ထိုင္ျဖစ္ေနသည္။ အဓိက ကၽြန္မတို႔ စားတာက

ငါးကင္ေပါ့။ မီးကၽြမ္းသည့္ အေရခြံေတြကို ဘယ္လိုပဲ ေ႐ွာင္ေ႐ွာင္ ကာဗြန္ကေတာ့ ဗိုက္ထဲ ေရာက္တာပါပဲ။ ေျပာင္းဖူးကို

ျပဳတ္တာထက္ ကင္တာကို ပိုႀကိဳက္လို႔ ေျပာင္းဖူးကင္ အျမဲမွာမိသည္။ ကၽြန္မတို႔ အုုပ္စု အကင္ဆိုင္ထိုင္လွ်င္

စြဲလန္းေနက် အစားအေသာက္ေတြကို တေယာက္ႏွင့္တေယာက္ သိေနၾကၿပီမို႔ အကင္ေတြဆီ သြားၾကည့္စရာမလို။

တေယာက္ေယာက္က ေနာက္က်လွ်င္လည္း ထိုတေယာက္စားေနက် အစားက ဘာလဲဟု က်န္လူေတြက သိၿပီးသားမို႔

သူ႔အတြက္ မွာထားေပးလို႔ ရသည္။ ကၽြန္မႏွင့္ နီနီခက္ ႏွစ္ေယာက္စလံုးပါလွ်င္ မာလာဟင္းႏွင့္ ငါးကင္ကိုသာ

မွာေပးထားေပေတာ့။ ကိုပီတာ မလာေသးလွ်င္လည္း သူက ၀က္လွ်ာတို႔ ၀က္သားျပားတို႔ ႀကိဳက္တာမို႔ သူ႔အတြက္

ႀကိဳမွာေပးထားေပေတာ့။ အာလူးကင္ပါမည္။ ႐ံုးပတီကင္ပါမည္။ ေျပာင္းဖူးကင္ပါမည္။ ငါးဖယ္ဆုပ္ျပားကင္ ပါမည္။

ဒါေတြပါပဲ။ တခါတခါ ထမင္းမစားလိုလွ်င္ ေခါပုတ္ကင္ မွာမည္။ ဒီေလာက္ ေနသားက်ေနသည့္ အကင္ေတြကို

မစားရဘူးဆိုလွ်င္ေတာ့ မလြယ္လွေပ။ သို႔ေသာ္ ကၽြန္မတို႔ ကင္ဆာကို ေသမင္းအျဖစ္ မေ႐ြးလိုဘူးဆိုလွ်င္

ဒီေလာက္ေတာ့ ကိုယ့္ကိုယ္ကို ခ်ဳပ္တည္းရေပမည္။

၇။ ၀ၿဖိဳးျခင္းကို အစားအေသာက္ ေ႐ွာင္ၾကဥ္္ျခင္း၊ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျခင္းတို႔ျဖင့္ ေလွ်ာ့ခ်ပါ။ ကိုယ္ လံုးကို မိမိအရပ္ႏွင့္

လိုက္ေလ်ာညီေထြျဖစ္သည့္ အေလးခ်ိန္ထက္ မပိုပါေစႏွင့္။

ကဲ ၾကည့္ရေအာင္။ ကၽြန္မကအရပ္ပုသည္။ ငါးေပေတာင္ မျပည့္သည့္ အရပ္။ အတိအက် ေျပာရလွ်င္ ေလးေပႏွင့္

ဆယ့္တစ္လက္မပဲ ႐ွိသည္။ ကၽြန္မကိုယ္အေလးခ်ိန္က ေပါင္ ၁၀၀ ႏွင့္ ၁၀၅ ေပါင္ၾကားမွာ ေျပးေနသည္။

အရပ္ေလးေပ ဆယ့္တလက္မ ႐ွိသူအတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က ၉၄ ေပါင္ႏွင့္ ၁၁၄ ေပါင္ ၾကားမွာ ႐ွိရမည္တဲ့။

သည္ေတာ့ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္သည့္ ကိုယ္အေလးခ်ိနအကန္႔အသတ္ထဲမွာပဲ ႐ွိေနသည္။ မဆိုးလွပါေပါ့။

သို႔ေသာ္ ကၽြန္မကိုယ္ ကၽြန္မ ၀ေနသည္ဟု ခံစားရသည္။ ဘာျဖစ္လိုလဲဆိုေတာ့ ငယ္စဥ္္က ကၽြန္မက ကိုယ္အရပ္ႏွင့္

ကိုက္ညီသည့္ ကိုယအေလးခ်ိန္ သတ္မွတ္ခ်ကအနည္းဆံုး အဆင့္အေနႏွင့္ ၉၆ ေပါင္ ျဖစ္ခဲ့သည္။ ယခုအခါ ပိုပိုၿပီး

၀လာသည္မို႔ ေပါင္ခ်ိန္ မလြန္ေသးေပမယ့္ သိပ္မေကာင္းပါ။ သည္ေတာ့ အစားအေသာက္ ေ႐ွာင္ၾကဥ္္ျခင္း

ျပဳလုပ္ရမည္။ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ရမည္။

ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ဖို႔ဆိုတာ ေျပာေတာ့ လြယ္ေပမယ့္ တကယ္မွန္မွန္ စနစ္က်က် လုပ္ဖို႔ မလြယ္ပါ။ အထူးသျဖင့္

အားကစားေလ့က်င့္သည့္ ဌာနေတြသို႔ မသြားပဲ ကိုယ္အိမ္မွာ ကိုယ္လုပ္လို႔ကေတာ့ ပ်က္တရက္ လုပ္တရက္ပါပဲ။

ကၽြန္မ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္သည္ဟု ေျပာလို႔ရေသာ္လည္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔အတြက္ တကယ္မလုပ္ျဖစ္ေသးပါ။

ကၽြန္မေန႔စဥ္္လုပ္သည့္ ေလ့က်င့္ခန္းက အ႐ိုးက်ီးေပါင္းတက္ေရာဂါကို ကာကြယ္ကုသသည့္ ေလ့က်င့္ခန္းမ်ိဳးသာ

ျဖစ္ေနေသးသည္။ အဓိကကေတာ့ ဇက္ေလ့က်င့္ခန္း၊ လည္ပင္း ေလ့က်င့္ခန္းေပါ့။ ဒါကလည္း ေနမထိ ထိုင္မသာ

ေနာက္ေက်ာတက္လာသည့္အခါမွာ ကၽြန္မဆရာမ မမတူးကို သြားတိုင္ပင္ေတာ့ မမက ဘာေဆးမွ မေပးပဲ

ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ခိုင္းရာက စခဲ့၏။ နံနက္တိုင္း မွန္မွန္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္လို႔ ေနထိုင္ေကာင္းလာသည့္အရသာကို ကၽြန္မ

သေဘာက်သြားၿပီး ဆက္လက္ လႈပ္႐ွားေနမိတာ ျဖစ္သည္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ခ်ဖို႔ ေလ့က်င့္ခန္းကို အခုထိ

မလုပ္ျဖစ္ေသးပါ။ စလုပ္ဖို႔ကို ေန႔ေ႐ႊ႔ ညေ႐ႊ႔ ေ႐ႊ႔ေနဆဲ။

ေလ့က်င့္ခန္းေတြမွာ ကၽြန္မတို႔အတြက္ အေျခခံ လိုအပ္သည့္ ႏွလံုးႏွင့္ အဆုပ္တို႔ကို သန္စြမ္းေစသည့္

ေလ့က်င့္ခန္းေတြကိုပဲ ေ႐ြးပါဦီးေတာ့။ ကိုယ္၏ ႂကြက္သား အႀကီးစားမ်ား ပါ၀င္ေစသည့္ ေလ့က်င့္ခန္းမ်ိဳးေတြေပါ့။

ေျပးျခင္း၊ စက္ဘီးစီးျခင္း၊ ေရကူးျခင္း၊ ေလွေလွာ္ျခင္း၊ စကီးစီးျခင္း၊ လက္ေ၀ွ႔ထိုးျခင္း၊ ႀကိဳးခုန္ျခင္း တဲ့။

ေဘာလီေဘာကစားျခင္း၊ ဘတ္စကက္ေဘာကစားျခင္း၊ ၾကက္ေတာင္႐ိုက္ျခင္း။

အလိုေလး။ အဲဲဒီ အမ်ိဳးအစားေတြမွာ ကၽြန္မလုပ္ႏိုင္တာက ဘယ္ႏွမ်ိဳးပါလိမ့္။ စက္ဘီးလံုး၀ မစီးတတ္သည့္

ကၽြန္မအတြက္ တကယ္ကို နစ္နာပါလား။ စက္ဘီးစီး ေလ့က်င့္ခန္းကို တကယ့္လမ္းေပၚမွာ၊ ကန္ေစာင္းမွာ

ေလကိုျပင္းျပင္း႐ႈရင္း မျပဳလုပ္ႏိုင္ေတာ့ဘူးေပါ့။ ကၽြန္မ ကိုးတန္းႏွစ္က အစ္ကို သင္ေပးလို႔ စက္ဘီးစီး သင္ခဲ့ဖူးပါ၏။

ကၽြန္မက နာက်င္မွာကို အလြန္ေၾကာက္တတ္လို႔ ကစားတာေတာင္ ေျပးလႊားၿပီးကစားသည့္ နည္းကို ေ႐ွာင္ခဲ့သူ။

ဘယ္တတ္မလဲ။ လံုး၀ကို မတတ္ခဲ့ပါ။ ညီမေတြ တတ္သြားေသာ္လည္း ကၽြန္မ မတတ္ခဲ့ပါ။ အခု အသက္ႀကီးေတာ့မွ

တခါတခါ သူမ်ားေတြကို အားက်ၿပီး စက္ဘီးစီးခ်င္စိတ္ ေပၚလာသည္။ ကိုယ္စီးလွ်င္ မလဲမည့္ စက္ဘီးမ်ိဳးျဖင့္

သင္ယူခ်င္သည္။ ကိုယ့္အရပ္ႏွင့္ လိုက္ေလ်ာညီေထြ ျဖစ္မည့္၊ မလဲေအာင္လည္း ေဘးက ေန

ဘီးေသးေသးေလးေတြျဖင့္ ထပ္ဆင့္ကာကြယ္ ေထာက္ပင့္ေပးထားမည့္ (အဲဲဒါမ်ိဳး ႐ွိ မ႐ွိေတာ့ မသိပါ) စက္ဘီးမ်ိဳးျဖင့္

သင္ယူခ်င္သည္။ အဲဲဒီလို စက္ဘီးမ်ိဳး ႐ွိခဲ့လွ်င္ တစီးေလာက္ ၀ယ္ႏိုင္ေအာင္ေတာ့ ကၽြန္မ ေငြေၾကးႏိုင္နင္းပါၿပီ။ သို႔ေသာ္

မေတာ္တဆ လဲျပဳသြားလွ်င္ အ႐ိုးက်ိဳးဖို႔ ရာႏႈန္းက ေတာ္ေတာ္မ်ားေနသည့္ အသက္အ႐ြယ္။ အ႐ိုးပြသည့္ ဒီဂရီက

မ်ားေနခဲ့မလားဟု ေသြးစစ္ၾကည့္ေတာ့ ပံုမွန္ပဲ။ ငါ စက္ဘီးစီးလို႔ ရေသးတယ္ထင္ပါရဲ႔။ သို႔ေသာ္ မေတာ္တဆ ခၽြတ္ခနဲ

အ႐ိုးက်ိဳးသြားလွ်င္ ေက်ာ္မေကာင္း ၾကားမေကာင္း။ မျဖစ္ေသးပါဘူး။ ဒီေခတ္မွာ တကယ္မစီးဘဲ စက္ဘီးစီး

ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ဖို႔ ကရိယာေတြ တီထြင္ထားတာပဲ။ စိတ္ဓါတ္က်စရာမလို။ ေစ်းေတာ့ ပိုႀကီးမလား။ မထူးပါဘူး။

တကယ့္စက္ဘီးလဲ အေကာင္းစားဆိုလွ်င္ သိန္းဂဏန္း ေတာ္ေတာ္ေက်ာ္အAာင္ ေပးရတာပဲ။ စက္ကိုပဲ

၀ယ္ေတာ့မွာေပါ့။ စက္ဘီးစီး သည့္ စက္က ဘယ္ေလာက္လဲ ကၽြန္မ မသိဘူးေနာ္။

ကဲ ထပ္႐ွာပါဦီး။ ကၽြန္မ လုပ္ႏိုင္သည့္ ေလ့က်င့္ခန္း ဘာ႐ွိေသးလဲ။ ေရကူးျခင္း။ လံုး၀ မျဖစ္ႏိုင္ေတာ့တာ မဟုတ္။

ကၽြန္မသည္ ေရေပၚေပၚေအာင္ ေျခကို ခပ္တတ္ပါ၏။ ေဖာ့ျပားကေလးသာ လက္က ပိုက္ထားခြင့္ ရမည္ဆိုလွ်င္

ေရကူးကန္ထဲမွာ နာရီပိုင္မွ် ၾကာေအာင္ ကူးႏိုင္ပါ၏။ ကၽြန္မက ေရကူးရင္းမွ အသက္မ႐ွဴတတ္ပဲ။ ေဖာ့ျပားႏွင့္မွ

အသက္႐ွဴဖို႔ ေရေပၚ ေပၚမွာေပါ့။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ တ၀က္ေတာ့ ကူးတတ္သည္ဟု ကိုယ့္ကိုယ္ကို သာသာထိုးထိုး

ေတြးသည္။ အဲ ေနဦးး။ ေရကူးေလ့က်င့္ခန္းက ေဖာ့တုံုးပါလွ်င္ တ၀က္ပဲရမည္။ ေဖာ့တံုးကို လက္က ဆန္႔လ်က္သား

ကိုင္ထားတာမို႔ လက္ေလ့က်င့္ခန္း မပါသေလာက္ပဲ။ ေျခေထာက္ခ်ည္းပဲ လႈပ္ခတ္ေနရတာ။ ဒါဆိုလွ်င္

အက်ိုဳးေက်းဇူးလည္း တ၀က္ေလာက္ပဲ ရမွာ။ မျဖစ္ေသးပါဘူး။

ထပ္႐ွာၾကည့္ေတာ့ ေျပးျခင္းတဲ့။ အဲဲဒါ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ ကၽြန္အတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုးပါပဲ။ ကၽြန္မ ေျပးႏိုင္သည္။

လြတ္လြတ္လပ္လပ္ ေျပးႏိုင္သည္။ သင္ယူေနစရာ မလို။ ေမြးကတည္းက ေျပးလာခဲ့တာ။ ေျခလက္အေကာင္းႀကီးေတြ

႐ွိေနတုန္းကို ေျပးမွ။

ႏွလံုးႂကြက္သားႏွင့္ အသက္႐ွဴႂကြက္သားေတြ ေကာင္းေအာင္ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ရမည္။ လမ္းေလွ်ာက္ရမည္။

ေျပးရမည္။ အင္း ႀကိဳးလဲ ခုန္ႏိုင္ေသးတာပဲ။

အားမေလွ်ာ့ပါဘူး။ ေသမင္းကို မေ႐ြးေကာင္းေပမယ့္ ေ႐ြးလို႔လည္း မရေပမယ့္ ကိုယ္မေ႐ြးခ်င္သည့္ ေသမင္းေတြနဲ႔

ေ၀းဖိုေတာ့ ကၽြန္မ အင္အားစိုက္ထုတ္ အပင္ပန္းခံ သင့္တာေပါ့ေနာ္။

ဂ်ဴး

{ကလ်ာမဂၢဇင္း၊ ၂၀၀၉ ဒီဇင္ဘာ}__

ဆရာမဂ်ဴးရဲ့ စာေလးပါ။ သူငယ္ခ်င္းတို ့ေရ..တို ့ေကာ ဘယ္လမ္းေရြးက်မလဲ ၊၊

ေက်ာ္ဇင္ထြန္း


Posted by KYAW ZIN TUN on May 29, 2010 at 11:00pm 

ကမ ၻာသစ္ စာစုမ်ားကို facebook တြင္ မိတ္ေဆြ သူငယ္ခ်င္းမ်ားအား မွ်ေ၀လိုပါလွ်င္ ေအာက္တြင္ ပါရိွေသာ facebook like icon အား Click ႏွိပ္၍ အလြယ္တကူ Share လုပ္ႏိုင္ပါသည္။  

No comments:

Recent Posts

လစဥ္အလုိက္ တင္ခဲ့ေသာ ပိုစ့္မ်ား

Popular Posts

ျမန္မာ့ေျမ

erer-outer'>